top of page

Almailonca

(Adoxophyes orana)

Magyarországon időszakosan előforduló, évente kétnemzedékes kártevő. Nagy károkat okozhat a hűvösebb nyarú években.

Tápnövénye:

Polifág kártevő, elsősorban alma, körte, kajszi- és őszibarack

cypom1.jpg

Kártétele:

A kéregrepedésekben áttelelő hernyók rügyfakadáskór a rügyek belsejét rágják ki. Később más sodrómolyokhoz hasonlóan összeszőtt, megrágott levelek és virágok jelzik előfordulását. A hernyók a nyár folyamán az összeszőtt leveleket és különösen az érő gyümölcsök felszínét rágják meg.

Életmódja:

Az első nemzedék rajzása évjárattól és az időjárástól függően május második felében kezdődik és május végén, június elején tetőzik. A második nemzedék repülése július második felétől várható, a lepkék rajzása július végén, augusztus elején tömeges és szeptember elejéig elhúzódhat. A lepkék fénylő tojásaikat a gyümölcsre, illetve a gyümölcs közelében lévő levelekre rakják le.

Tanácsok a védekezéshez:

Az első hernyók kelése általában a rajzás kezdete után két héttel, tömeges kelése a rajzáscsúcsot követő 7-14 nap elteltével várható. A vegyszeres védekezés rügyfakadás előtt, a rajzáscsúcs és a hernyók tömeges kikelése időszakában igazán hatékony.

Feromon csapdák kihelyezése:

Csapdák kihelyezése május elején esedékes. A diszpenzert és a ragasztós lapot a két rajzás között kb. július elején cserélhetik.

Ellenőrizze a csapdákat heti két alkalommal. Számolja össze az adott időszakban befogott molyok számát és jegyezze fel. Az adatokból látható a rajzásdinamika és meghatározható a beavatkozás ideje. Ha a csapda kevés molyt fog be a tapasztalati rajzáscsúcsok idején is, az kis fertőzöttségre utal. Ilyen esetben kisebb területen néhány további csapda kihelyezésével a molyok befoghatók és a populáció permetezés nélkül is kontrolálható, így kímélhetjük környezetünket.

Az itt bemutatott tapasztalati rajzásgörbe több év adata alapján készült, de a rajzás az adott év időjárásától és a termőhely mikroklímájától függően eltérően is alakulhat, ezért is fontos a gondos rajzásmegfigyelés.

Az almailonca tapasztalati rajzásgörbéje Közép-Európában:

Az itt bemutatott tapasztalati rajzásgörbe több év adata alapján készült, de a rajzás az adott év időjárásától és a termőhely mikroklímájától függően eltérően is alakulhat, ezért is fontos a gondos rajzásmegfigyelés.

bottom of page