top of page

Kéregmoly

(Enarmonia formosana)

Magyarországon meglehetősen gyakori gyümölcsfa kártevő, évente két nemzedéke fejlődik. Főleg az idősebb kajszi-, cseresznye-, meggyfákon gyakori.

Tápnövénye:

Kajszi- és őszibarack, cseresznye, meggy, mandula

cypom1.jpg

Kártétele:

Főként az idősebb fákat támadja meg. A hernyó a fa háncsrétegét károsítja, ami a gyümölcsfa termőképességének csökkenését, idővel pusztulását is okozhatja. A fertőzött fák törzsén és vázágain – főleg repedések, sebek körül -, néhány mm-es ürülékszemcsékből és szövedékből álló csövecskéket, kürtőket fedezhetünk fel, ami arra utal, hogy a fa háncsát a kéregmoly lárvái pusztítják.

Életmódja:

Hernyó alakban telel át, csak tavasszal bábozódik a kéreg felszínének közelében. Keléskor a lepke félig kitolja a bábot a kéregből, a visszamaradó kiálló bábing sokáig árulkodik a kártevő előfordulásáról.Az első nemzedék rajzása évjárattól és az időjárástól függően május elejétől június közepéig tart. A második nyári nemzedék pedig július közepétől rajzik. A lepkék a tojásokat egyesével a kéreg felszínére rakják le.

Tanácsok a védekezéshez:

A védekezést a rajzás kezdetét követően három hét múlva illetve a tömeges rajzást követően 7-10 nap múlva célszerű megkezdeni. A fertőzött vázágakat, törzset gondosan permetezzük le. Kisebb fertőzés esetén a csapdákkal befoghatjuk a kártevőket, így visszaszorul a populáció.

Feromon csapdák kihelyezése:

Csapdák kihelyezése április második felében. A diszpenzereket és a ragasztós lapokat a második rajzás előtt cserélje.

Ellenőrizze a csapdákat heti két alkalommal. Számolja össze az adott időszakban befogott molyok számát és jegyezze fel. Az adatokból látható a rajzásdinamika és meghatározható a beavatkozás ideje. Ha a csapda kevés molyt fog be a tapasztalati rajzáscsúcsok idején is, az kis fertőzöttségre utal. Ilyen esetben kiskertekben területen néhány további csapda kihelyezésével a molyok befoghatók és a populáció permetezés nélkül is kontrolálható, így kímélhetjük környezetünket.

Az itt bemutatott tapasztalati rajzásgörbe több év adata alapján készült, de a rajzás az adott év időjárásától és a termőhely mikroklímájától függően eltérően is alakulhat, ezért is fontos a gondos rajzásmegfigyelés.

​A kéregmoly tapasztalati rajzásgörbéje Közép-Európában:

Az itt bemutatott tapasztalati rajzásgörbe több év adata alapján készült, de a rajzás az adott év időjárásától és a termőhely mikroklímájától függően eltérően is alakulhat, ezért is fontos a gondos rajzásmegfigyelés.

bottom of page