top of page

Nyerges szőlőmoly

(Eupoecilia ambiguella)

Magyarországon évente két nemzedéke fejlődik. Inkább a nedvesebb, hűvösebb klimatikus viszonyokat kedveli.

Tápnövénye:

Szőlő, esetenként ribiszke

cypom1.jpg

Kártétele:

Az első nemzedék hernyói a fürtök egyes részeit összeszőve a bimbókat, bogyókezdeményeket pusztítják el, így a fürt egyes részeinek teljes elhalását okozhatják. A második nemzedék lárvái a még zöld bogyók belsejét rágják ki. A megrágott bogyók utat nyitnak a botritiszes rothadáshoz.

Életmódja:

Szövedékes gubóban, báb alakban telel át a tőkefejen, karórepedésekben. Az első nemzedék rajzása évjárattól és az időjárástól függően május elejétől június közepéig repül. A második nemzedék július első felétől augusztus közepéig rajzik. A lepkék a tojásokat többnyire a fürtökre rakják le. A hernyó teste vörösesbarna, a feje sötétbarna, így jól megkülönböztethető a tarka szőlőmoly lárvájától.

Tanácsok a védekezéshez:

Ha a feromonos csapdák nagy számban fogják be, különösen az első nemzedék példányait, az irtószeres védekezés eldöntéséhez az első hernyók kikelése – május közepe és július vége -, ad választ. A vegyszeres védekezés a fürtök kezelésével a rajzáscsúcs és a hernyók tömeges kikelése időszakában igazán hatékony.Az eredményes védekezés érdekében a tarka szőlőmoly feromoncsapdás megfigyeléséről és a védekezés összehangolásáról is gondoskodni kell.

Feromon csapdák kihelyezése:

Csapdák kihelyezése április végén. A diszpenzereket és a ragasztós lapokat a második rajzás előtt cserélje.

Ellenőrizze a csapdákat heti két alkalommal. Számolja össze az adott időszakban befogott molyok számát és jegyezze fel. Az adatokból látható a rajzásdinamika és meghatározható a beavatkozás ideje. Ha a csapda kevés molyt fog be a tapasztalati rajzáscsúcsok idején is, az kis fertőzöttségre utal. Ilyen esetben kiskertekben területen néhány további csapda kihelyezésével a molyok befoghatók és a populáció permetezés nélkül is kontrollálható, így kímélhetjük környezetünket.​

Az itt bemutatott tapasztalati rajzásgörbe több év adata alapján készült, de a rajzás az adott év időjárásától és a termőhely mikroklímájától függően eltérően is alakulhat, ezért is fontos a gondos rajzásmegfigyelés.

A nyerges szőlőmoly tapasztalati rajzásgörbéje Közép-Európában:

Az itt bemutatott tapasztalati rajzásgörbe több év adata alapján készült, de a rajzás az adott év időjárásától és a termőhely mikroklímájától függően eltérően is alakulhat, ezért is fontos a gondos rajzásmegfigyelés.

bottom of page